Wie bowlen of snookeren beu is, zin heeft in avontuur of zich gewoon eens wil ‘smijten’, kan sinds kort terecht bij Lumberjacks om er te gooien met bijlen. De populariteit van bijlwerpen scheert hoge toppen, zowel bij mannen als bij vrouwen. En Lumberjacks is de eerste die indoor axe throwing aanbiedt in Vlaanderen. Wedden dat je ook voor de bijl gaat?

“In de VS is bijlwerpen een populaire activiteit op ‘divorce parties’ waarbij een foto van de ex-partner aan de roos wordt genageld”

Bijlwerpen vindt zijn oorsprong in Scandinavië, maar wordt sinds enkele jaren ook vlijtig bedreven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het wint aan populariteit als sport, maar ook als recreatieve activiteit en als – bijzonder efficiënte – manier om stress weg te werken. De spelregels zijn te vergelijken met darten: hoe dichter bij de roos, des te meer punten het je oplevert. Zaakvoerder Stephane Van den Berghe: “In Vlaanderen zijn we nu de eerste die de sport aanbieden en ik ben er rotsvast van overtuigd dat ook de Vlaming voor de bijl gaat. Het geeft een echte kick, brengt de oermens in jezelf naar boven en is erg competitief. Het is eens iets anders dan bowlen of biljart, maar minstens even toegankelijk.” Bijlwerpen wordt namelijk vaak gezien als een typisch mannensport, maar dat blijkt geheel onterecht. Van den Berghe: “Bijlwerpen gaat meer om techniek dan brute kracht. Laat je dus niet afschrikken, want het is verrassend gemakkelijk. De meeste mensen werpen de bijl al in het doel in de eerste vijf tot tien worpen. De moeilijkheid schuilt in het constant goed werpen. In de Verenigde Staten is bijlwerpen een populaire activiteit op de zogenaamde ‘divorce parties’ waarbij een foto van de ex-partner aan de roos wordt genageld. En die frustratie of woede is niet geslachtsgebonden (lacht)!” Ook al heel wat Amerikaanse celebrities kunnen zich vinden in de nieuwe sport, denk maar aan Game Of Thrones’-acteur  Jason Momoa  , actrices Jennifer Garner en Jennifer Lawrence en tennisster Serena Williams.

Doorhakken, niet doorzakken

Bijlwerpen is ook een populaire bezigheid op teambuildings en vrijgezellenfeestjes. Vooral bij die laatste komt er vaak heel wat alcohol kijken, maar daarop reageert de zaakvoerder streng: “Als je dronken bent, kom je er niet in. Veiligheid gaat boven alles.” Voor je eraan begint, krijg je dus ook even bij(l)les van een werpcoach die niet alleen de veiligheidsvoorschriften meegeeft, maar je ook de beste werptechnieken bijbrengt. Om in de sfeer te blijven, gaat elke medewerker toepasselijk gekleed in een houthakkershemd en kreeg de zaak een Scandinavisch houten look aangemeten. Alleen de puntentelling gebeurt niet met potlood en papier, Van den Berghe: “In tegenstelling tot andere bijlwerpzaken hebben wij het spel een digitale upgrade gegeven. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, duidt elke deelnemer zijn punten aan op de tablet die in verbinding staat met een groot scherm zodat iedereen gemakkelijk kan mee volgen.”

Eeklo, Kortrijk (Gullegem)

Sinds deze maand kunnen enthousiaste Vlamingen zich dus helemaal laten gaan in Kortrijk. Maar daar stopt het niet, want in juni opent eveneens een filiaal in Yeti te Eeklo. De eerste Lumberjacks kan je bezoeken in ‘Yeti Gullegem’ waar onder andere ook een indoor minigolf in het donker alleen verlicht door blacklight GlowGolf en Prison Island te vinden is. En ook in de andere steden heeft Lumberjacks er telkens een locatie uitgekozen waar je meerdere activiteiten kan uitoefenen. Voor het bijlwerpen bestaan er drie formules van 15, 36 en 45 euro voor één uur. Bij die laatste krijg je ook een werpcoach ter beschikking, doe je een toernooi én is er een prijsuitreiking. Lumberjacks is het eerste Belgische ere-lid van de World Axe Throwing League – een overkoepelende organisatie die wereldwijd de internationale regels bepaalt voor Axe Throwing toernooien.

Artikel:  Met dank aan Sabrina · sabrina@boubie.be · Boubie PR · Nederkouter 21 · Gent 9000 · Belgium